Mariska de Wilde: "Weet je hoe jij een beetje klinkt?" Ik, als een meisje van een jaar of 14, keek  verschrikt op naar mijn vader die beroepsmuzikant is en keek hem vragend aan. "Uh...nee?" "Als  Emmylou Harris" Ik dacht even na en riep toen: "Wie?"

 De volgende dag reed ik op mijn fiets naar de platenzaak en vroeg daar cd's van Emmylou Harris. Ik  herinner me dat ik de hele middag door de koptelefoon naar van alles luisterde en de 'Anthology' cd  kocht van mijn zuurverdiende centjes in een schoenenwinkel en vol inspiratie mee naar huis nam. Mijn  liefde voor country was gestart, ookal had ik niet wetende de snik al in de stem 😉

 Inmiddels ben ik ver van een veertienjarig meisje, maar dat enthousiasme is niet vermindert. Sterker nog, mijn repetoirekennis en zanguurtjes zijn dusdanig vergroot dat ik deze voorliefde graag deel! Na meerdere singer-songwriter projecten met eigen werk (zowel met anderen onder de naam Ruby Blue als solo), is het dan nu tijd voor deze Tribute!

Favoriete Emmylou Harris song: Boulder to Birmingham, vanwege de melodie die mij raakt tot diep in mijn hart.

 

Marijke Nuchelmans: Mijn liefde voor Countrymuziek en Dolly in het bijzonder kwam eigenlijk pas vrij laat. Thuis werd nooit country gedraaid, wel pop, folk, soul, gospel en mooie singer/songwriter liedjes. Tijdens mijn pubertijd luisterde ik dan ook vooral naar andere fantastische artiesten als Carole King, The Beatles, Janis Ian, Chi Coltrane, Cat Stevens en Aretha Franklin.

Toen ik net begon aan mijn zangopleiding kreeg ik regelmatig te horen dat mijn stem wel wat weg had van die van Dolly Parton, maar ik kende haar repertoire eigenlijk niet zo goed, behalve natuurlijk haar grote hits 9 to 5 en Jolene. Toen tijdens een studio opname voor een heel ander project de producer mij op het hart drukte dat ik echt country moest zingen met mijn stem werd ik toch nieuwsgierig. Vanaf dat moment dook ik in het countryrepertoire en de liedjes van Dolly voelden echt als thuiskomen voor mijn stem, alles leek te kloppen en mijn liefde voor country was niet meer te stoppen.

Na mijn afstuderen ben ik jarenlang actief geweest als singer/songwriter onder de naam Reddish en ook daar waren de invloeden duidelijk hoorbaar. Als je je eigen liedjes schrijft kom je er extra goed achter hoe jouw stem het liefste wil klinken en in je liedjes klinken ook altijd de invloeden uit je jeugd, je muzikale roots door, bij mij overduidelijk pop, folk en uiteindelijk dus ook country. En die countryroots daar wil ik mij nu weer even helemaal in onderdompelen, terug naar de vrouw en de muziek die mij als zangeres en als songwriter zoveel beïnvloed hebben. Dolly, I love you!

Favoriete Dolly song: Coat of many colors, vanwege het prachtige verhaal.

"Country is hot! En daarom is het tijd voor een hommage aan twee living legends uit dit immens populaire genre: Emmylou Harris en Dolly Parton. De Nederlandse zangeressen Mariska de Wilde en Marijke Nuchelmans ontmoetten elkaar op het Utrechts Conservatorium waar ze beiden zang studeerden. Al snel kwam hun gemeenschappelijke liefde voor country om de hoek kijken en na hun afstuderen besloten ze te gaan werken aan wat al lang in het vat zat: een programma waarin countrymuziek, en specifiek die van Parton en Harris centraal staat. Prachtige liedjes, bekende hits, onbekend repertoire, alles komt voorbij. Begeleid door een live band brengen Mariska en Marijke een heerlijke muzikale avond met o.a. Jolene, 9 to 5, Born to run en Wayfaring Stranger. Naast de muziek worden verhalen en anekdotes over Parton en Harris gedeeld, die als een rode draad door de avond lopen. Voor de fervente countryfan, maar ook voor iedereen die wellicht wat minder bekend is met het genre is dit een programma dat zal bekoren" Rise Agency